Friday, September 28, 2012

Tad Williamsi "Shadowrise"

Algselt oli Shadowmarch-i sari planeeritud triloogiana, ent lõpuks tuli välja tetraloogia. Selles mõttes meenutab sarja kolmas osa Shadowrise pigem enamiku fantasy-triloogiate teist osa-kirjeldatakse laialipillutatud tegelaste seiklemist eri kohtades, tegevusliinid ei põimu ega kulmineeru.

Sisust niipalju, et quarid ehk haldjad piiravad Southmarchi, ja nagu tegevuse käigus selgub, on neil selleks ka parajalt põhjust. Edonite dünastia liikmed on mööda maailma laiali pillutatud-kuningas Olin on Xisi autarchi käes vangis, prints Barrick seikleb müstilistel haldjamaadel Southmarchist põhjas, tema kaksikõde, riigipöörde eest põgenenud printsess Briony aga püüab võõrsilt trooni tagasivõitmiseks liitlasi leida. Southmarchi hõivamisest on huvitatud ka Xisi autarch ja järjest ilmsemaks saavad toimuva seosed mütoloogilise Jumalate sõjaga... Lisaks kirjeldatutele on romaanis veel mitu erinevat tegevusliini, kus peategelasteks päkapikk ehk funderling Chert Blue-Quartz, Southmarchi kuningliku kaardiväe kapten Ferras Vansen, poeet Matthias Tinwright ja autarchi põgenenud konkubiin Quinnitan.

Raamatu tegevusmaailm meenutab veidi Martini "Jää ja tule laulu oma"-keskaegse (või varauusaegse) Euroopa õhustikuga manner, millest põhja pool asuvad tundmatud ja ohtlikud alad, sellest lõuna pool aga idamaise ning eksootilise õhustikuga manner. Võrreldes Martini (ja paljude teiste kaasaegsete fantasy-autoritega) on siin maagiat siiski kõvasti rohkem, tegevusse sekkuvad lisaks üleloomulikele olenditele ka jumalad, samuti on vähem naturalismi ning küünilisust, tegelased on pigem must-valged kui hallid. Erilise plussina peab ära märkima haldjamaade gootilik-unenäolist õhustikku ning eksootiliste olendite kirjeldusi, keda Barrick seal kohtab. Romaani hindeks "neli" tugeva plussiga.

Arvustused Ulmekirjanduse Baasis:

http://www.dcc.ttu.ee/Andri/SFBooks/getrets.asp?raamat=80169