Saturday, October 17, 2015

Guy Gavriel Kay "Lord of Emperors"

Peaksin alustama tõdemusest, et mahukate romaanisarjade ühe hooga läbilugemine inglise keeles pole pahatihti üldsegi nii meeldiv kogemus, nagu mõned inimesed väitnud on. Mulle kui eesti lugejale, kes on harjunud iga romaanisarja osa tõlget pikalt ootama, võib 1000-1500 lehekülge sama maailma ja tegelasi kaunikesti tüütavaks ning kurnavaks minna.

Nagu eelarvustaja on maininud, on Kay endale tõesti Justinianuse-ajastu Bütsantsi puutuva hästi selgeks teinud, ehkki diloogia teises osas tulevad mängu ka vihjed reaalses ajaloos hoopis hilisematele sündmustele, nagu islami sünd, Bütsantsi pildirüüste ja Avo arvustuses mainitud Moskav.

Hinnet "3" peale tõmbavaks asjaoluks on see, et mida lõpupoole, seda venivamaks romaani sündmustik ning pateetilisemaks ja vatravamaks üldine stiil muutuvad. "Lord of Emperors" oma 560 leheküljega on ilmselgelt liiga mahukas ja sisaldab ülemäära liigliha, mistõttu selle läbilugemine oli kohati ikka päris tüütu ning vaevarikas protsess. Maailm oli samas huvitav, nii et hindeks kokku "3+".

Arvustused Ulmekirjanduse Baasis

Wednesday, October 7, 2015

Guy Gavriel Kay "Sailing to Sarantium"

Eelarvustajad on romaani maailmast ja süžeest juba mõnevõrra rääkinud, nii et üle kordama nende juttu ei hakka. Vihjeid reaalsele ajaloole leidub romaanis tõesti palju ja eks see sündmustik põhinebki Bütsantsi ning endise Lääne-Rooma impeeriumi aladel loodud idagootide riigi vastasseisul 6. sajandil. Hulk pisemaid vihjeid on tuvastatavad ilmselt ainult heade ajalooteadmiste korral (nt. Crispini perekonna hävitanud katkuepideemia näol on ilmselt vihjatud ajaloost Justinianuse katku nime all tuntud haigusele). Ja muidugi otsene vihje pealkirjas Yeatsi poeemile "Sailing to Byzantium", mis on andnud nime ka eesti keeles ilmunud Robert Silverbergi lühiromaanile...

Minu meelest algas "Sailing to Sarantium" päris paljutõotavalt, ent lõpupoole (pärast Crispini jõudmist Sarantiumi) hakkasid maailma uudsus ja sündmustiku üldine pinge (seda hoolimata nii mõnestki verisest episoodist) vähenema, mistõttu "neljast" kõrgemat hinnet ma romaanile panna ei suuda.

Arvustused Ulmekirjanduse Baasis