Sunday, March 12, 2017

China Mieville´i "The Scar"

Eesti lugejatelegi tuntud "Perdido tänava jaama" lõdvalt seotud järg viib lugeja New Crobuzoni pentsiku linnadžungli asemel hoopis lõpututele ookeaniavarustele ja veealuste tsivilisatsioonideni, avades autori loodud omapärast Bas-Lagi maailma täiesti uue külje pealt.

Romaani tegevus algab veidi pärast "Perdido tänava jaama" sündmuste lõppu ja selle peategelaseks on New Crobuzoni naisteadur, lingvist Bellis Coldwine, "Perdido tänava jaama" peategelase Isaac Dan der Grimnebulini endine armuke, üsnagi ebameeldiva ning kalk-külma iseloomuga naisterahvas. Ehkki Coldwine ei evi otsest seost "Perdido tänava jaamas" kirjeldatud "kustutajakoide" nuhtusega, on tema sõprade seotus sellega tõmmanud talle New Crobuzoni julgeolekuorganite ebameeldiva tähelepanu, mispeale ta on otsustanud kodusest metropolist teispool ookeani asuvasse Nova Esperiumi nimelisse kolooniasse ajutiselt maapakku minna. Reis toimub aurulaevaga, mille trümmis hoitakse kolooniasse transporditavaid "ümbertehtuid"-sandistatud ja veidrate kehaosadega varustatud sunnitöölisi. Laeva kapten annab keset reisi arusaamatul põhjusel käsu ots ümber pöörata ja New Crobuzoni naasta, ent kodusadamasse ei jõuta-tee peal ründavad aurikut kõiksugu veidra tehnikaga (õhusõidukitest sukelaparaatideni) varustatud piraadid. Laev hõivatakse ja võitluses ellujäänud (nii meeskonnaliikmed, reisijad kui ka "ümbertehtud) sunnitakse ühinema Armaadaga-erinevatest mõistuslikest rassidest ja erineva taustaga piraatide hiiglasliku "hulpiva linnaga", mis koosneb tohutust arvust omavahel kokkuühendatud laevadest. Coldwine ja teised vangid peavad eluga Armaadal harjuma. Sellega romaani sündmustik aga arusaadavalt ei piirdu ja edasine on veelgi pöörasem ning pentsikum...

Võib arvata, et kellele meeldis "Perdido tänava jaam", meeldib ka käesolev romaan. Mieville´i loomingule omaselt kulgeb romaan sündmustik küllaltki aeglaselt, autori stiil on kohati literatuurselt raskepärane ja tegevusmaailm rõhutatult sürrealistlik-groteskne. Samas on autori fantaasialend vägagi kõrgel tasemel, kõiksugu kummalisi leiutisi ja veidraid olendeid on "The Scar" paksult täis, üsna omapärastest merelahingutest rääkimata. Hoolimata sündmustiku kohatisest venimisest pole hinde osas kahtlustki.

Arvustused Ulmekirjanduse Baasis

No comments:

Post a Comment